preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Brda" Split

 > Ekoškola
OŠ Brda stekla je status Međunarodne Ekoškole!

Više o događaju pročitajte na : 

https://magazin.hrt.hr/mladi/susret-medunarodnih-ekoskola-11595093

https://emedjimurje.net.hr/vijesti/drustvo/2957031/foto-os-donji-kraljevec-ugostila-medunarodni-susret-eko-skola-na-temu-klimatskih-promjena/

U ime Ekoodbora zahvaljujem i čestitam svim učenicima, roditeljima i djelatnicima OŠ Brda te našim kumovima na doprinosu u ostvarivanju ovog značajnog statusa! 

Školska koordinatorica: Danijela Radić 

 


Projekt "VolonTERRA-AKTIVNE ŠKOLE POKREĆU PROMJENE!"- svibanj 2024.

U tijeku smo provedbe projekta „VolonTERRA - AKTIVNE ŠKOLE POKREĆU PROMJENE!“ u suradnji s Udrugom za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce u partnerstvu s njemačkom institucijom Regionales Umweltbildungszentrum Hollen e.V. (Regionalni centar za odgoj i obrazovanje Hollen), a financira ga njemačka zaklada Deutschen Bundesstiftung Umwelt (DBU).

Tijekom dvogodišnjeg projekta planirane su brojne aktivnosti kao što su provođenje edukacijskog programa od 30 sati (5 modula po 6 sati), osnivanje volonterskog kluba te uređenje vanjske učionice u našem vrtu uz pomoć projektnih partnera: Udruge Sunce, Udruge Permakultura Dalmacija, Fakulteta Građevinarstva, arhitekture i geodezije, Filozofskog fakulteta u Splitu i njemačke institucije RUZ Hollen.

U sklopu Projekta učiteljice Vedrana Šilović, Zrinka Banić i Danijela Radić sudjelovale su na korisnim eko edukacijama u organizaciji RUZ Hollena tijekom studijskog putovanja u Njemačkoj saveznoj državi Donja Saska od 12. do 18. svibnja 2024. Izmijenile su iskustva s njemačkim partnerima te promovirale našu školu na međunarodnom nivou.

Više o studijskom putovanju pročitajte klikom na poveznicu: 

https://sunce-st.org/vijesti/studijsko-putovanje-volonterra-tim-prikuplja-nova-znanja-i-iskustva/ fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR2EieC2_Qn7oI7RVZiXyNg2ASc_iTaidydXcq03Vx2acDFSvRW2RKcS3es_aem_AbIhJrtMDuqTsy0ctBmjZwUTRuah5xt46OYui5l_F4pGiiPznSu4JUhdvg9g_PFKev-EIQuBUIW0GCP-Xlg7uNuE 

Članci o našoj suradnji objavljeni su u regionalnim novinama Nordwest-Zeitung i Weser Kurier, portalu Delme Report te na društvenim mrežama.

https://weserreport.de/tag/sunce-kroatien/

https://www.nwzonline.de/oldenburg-kreis/ruz-hollen-umweltbewusstsein-in-kroatien-staerken_a_4,1,1142535962.html#

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid036whZa9uUrKiUJDZABeZT8ZjgZc2KtLWtBJrFVJKATvZ2Zq7NuwYxXK3Uhzkf4FZ9l&id=100082196704226

Zahvaljujemo RUZ Hollen na gostoprimstvu i Udruzi Sunce na organizaciji! 

                                         

 

Objavila: Danijela Radić, prof.

                 učitelj savjetnik


"Klimatske promjene i ugljični otisak"- radionica Crvenog križa (2)

Radionica Crvenog križa Split pod nazivom "Klimatske promjene i ugljični otisak" održana je u 7. B razredu 14. svibnja 2024. godine. 


Radovi u vrtu - svibanj 2024.

Učenici 2. B razreda, sa svojom učiteljicom Ružicom Režić, zalijevali su salatu i rikulu. 

    

 


Potvrda o sudjelovanju u kampanji "Svjetski dani akcije" - travanj/svibanj 2024.

Tijekom travnja i svibnja učenici i djelatnici OŠ Brda uključili su se u kampanju „Svjetski dani akcije“ s ciljem borbe protiv plastike i klimatskih promjena. 
Povodom Dana planeta Zemlje u školi su provedene različite eko aktivnosti.

Također su organizirane radionice i predavanja na temu zaštite okoliša i klimatskih promjena. Organizirali smo akciju čišćenja plaže Stinice u suradnji s lokalnom zajednicom. 

 Sve aktivnosti prijavljene su svjetskom koordinatoru za Ekoškole (FEE- Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš) te smo dobili potvrdu o sudjelovanju.

  

Školska koordinatorica:

Danijela Radić

 


Akcija čišćenja plaže Stinice, 4. svibnja 2024.

Dana 4. svibnja 2024. organizirali smo akciju čišćenja plaže Stinice u suradnji s Gradskim kotarom Brda i Pomorsko-športsko ribolovnom udrugom Stinice. 

U akciji je sudjelovalo gotovo 80 učenika OŠ Brda (4. – 8. r.), ravnateljica Katarina Zelić, učiteljice Marija Skejić, Vedrana Šilović, Gordana Pulić, Zrinka Banić, Mladenka Buovac, Danijela Radić, roditelji i brojni članovi Udruge.

Akcija se provela u sklopu Programa Ekoškole, dar je našem Gradu povodom Sudamje i dio je kampanje „Svjetski dani akcije“ Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš (FEE), s ciljem borbe protiv klimatskih promjena #MyActionsMatter #GlobalActionDays #GreeningEducation.

Ponosni smo što smo našom akcijom pomogli očuvanju okoliša za dobrobit našeg Grada i planeta Zemlje.

„Kad se male ruke slože, sve se može!“

 

Naša akcija podržana je u medijima i na društvenim mrežama: 

Školska koordinatorica:

Danijela Radić, prof.

učitelj savjetnik


Akcija čišćenja plaže Stinice, 4. svibnja 2024.

Dragi učenici, roditelji i djelatnici,  

dana 4. svibnja 2024. (subota) organiziramo akciju čišćenja plaže Stinice u sklopu Programa Ekoškole te u suradnji s Gradskim kotarom Brda i Pomorsko-športsko ribolovnom udrugom Stinice.

Akcija je dar našem Gradu povodom Sudamje i dio je kampanje „Svjetski dani akcije“ s ciljem borbe protiv klimatskih promjena.

Pojedinačna djela i akcije, koliko god mala bila, mogu značajno utjecati na našu dobrobit kao i na dobrobit našeg planeta Zemlje.

Nadamo se da ćete se odazvati ovoj hvalevrijednoj akciji.

(Povratak je planiran oko 12:00. Molim vas ponesite kape. Rukavice i voda su osigurani. Možete ponijeti svoju bocu vode, za svaki slučaj.)

 

Ravnateljica:                                                                 Školska koordinatorica:

Katarina Zelić                                                                 Danijela Radić

 


Recikliranje u 4. b, svibanj 2024.

Učenici 4.b su, na satovima INA-e, sudjelovali u kampanji "Svjetski dani akcije" recikliranjem predmeta koje gotovo svakodnevno upotrebljavamo. Stvorili su koristan predmet koji će ih uvijek podsjećati na trud i zalaganje koje su uložili u izradu. 

 

#MyActionsMatter #GlobalActionDays #GreeningEducation

Objavila: Gordana Pulić


"Klimatske promjene i ugljični otisak"- radionica Crvenog križa

Dana 25. travnja 2024. održana je radionica "Klimatske promjene i ugljični otisak" za učenike 7. A razreda u organizaciji Crvenog križa Split

#MyActionsMatter #GlobalActionDays #GreeningEducation


Festival znanosti u OŠ Brda - predavanje 23. 4. 2024.

U okviru ovogodišnjeg Festivala znanosti, znanstvenica dr. sc. Sanda Skejić održala je predavanje "Plankton: nevidljivi pametnjakovići" u našoj školi.

Prenosimo objavu Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

"Kroz ovo predavanje djeca su otkrila zašto je plankton značajan za život u moru, te kako naš laboratorij prikuplja i analizira uzorke. Naučili su da čak i sateliti mogu mjeriti količinu planktona u moru te saznali još puno toga o Institutu, životu u moru, prijetnjama globalnog zatopljenja...

 Djeca su pokazala veliko zanimanje i iznova nas oduševila svojim pitanjima.

 Zahvaljujemo našim domaćinima OŠ Brda i radujemo se ponovnom susretu.

Festival znanosti Split"

         

#MyActionsMatter #GlobalActionDays #GreeningEducation

 

https://www.facebook.com/share/fTqXy8YU3v5BWaMU/

https://www.facebook.com/share/p/mnetkg1EttULDPrY/

Objavila: Antonija Medak 

Dan planeta Zemlje, 22. 4. 2024.

Dan planeta Zemlje (eng. Earth Day) međunarodni je dan koji se obilježava 22. travnja.   

Službena tema Dana planeta Zemlje ove godine je 'Planet protiv plastike'.  Posebna  pažnja posvećuje se ideji postupnog ukidanja plastike radi zdravlja ljudi i  planeta, s ciljem smanjenja proizvodnje sve plastike za 60% do 2040. godine. Tema  naglašava važnost podizanja svijesti o opasnostima plastike, zdravstvenim rizicima koje  nosi, potrebi eliminacije jednokratne plastike i prestanku 'brze mode', koja  generira sve više odjeće od sintetičkih materijala koja se ne koristi.   

Istovremeno se provodi pet primarnih programa: Veliko čišćenje (eng. The Great Global Cleanup) , Održiva moda (eng. Sustaible Fashion), Klimatska i okolišna pismenost (eng. Climate and Environmental Literacy), Canopy projekt o važnosti sadnje drveća te Zaustavite plastiku. (Izvori: https://stampar.hr/hr/novosti/dan-planeta-zemlje-22-travnja-2024-planet-protiv-plastikehttps://www.earthday.org/earth-day-2024/)

Učenici i djelatnici OŠ Brda obilježili su Dan planeta Zemlje kroz različite aktivnosti. 

Učenici 1. b, 3. c i 4. c sa svojim učiteljicama Jagodom Vukas, Brankom Lovrić i Dražanom Bekavac prvo su očistili školski vrt, a zatim pripremili gredice za sadnju povrća. 

   

#MyActionsMatter #GlobalActionDays #GreeningEducation

       

Učenici 1. b sa svojom učiteljicom Jagodom Vukas imali su integriran nastavni dan povodom Dana planeta Zemlje.  

  

Učenici 3. C razreda sa svojom učiteljicom Brankom Lovrić obilježili su Dan planeta Zemlje tijekom dva integrirana nastavna dana. Uz čišćenje gredica i skupljanje smeća izvodili su prigodne igrokaze, pisali eko poruke te uredili razredni pano: " Vesela Zemlja u veselom proljetnom okruženju".

   

  

Objavila: Danijela Radić


Pirografija - priprema ploča za gredice u školskom vrtu, travanj 2024.

U sklopu izvanastavne aktivnosti Pirografija učenici su, pod vodstvom učiteljice Zrinke Banić, pripremali ploče za gredice u školskom vrtu.

   

Dotrajale ploče su zamijenjene ili obnovljene. 

 


Svjetski dan voda, 22. ožujka 2024.

Svjetski dan voda -  "Voda za mir"

Svjetski dan voda obilježava se 22. ožujka diljem svijeta. Svake godine druga tema je u fokusu, a ove godine UN-Water promovira vodu kao sredstvo postizanja mira, ali i potencijalnog uzroka raznih sukoba.

Učenici 1. A, 1. B i 2. A, sa svojim učiteljicama, sudjelovali su u aktivnostima na temu ovogodišnjeg Svjetskog dana voda.

Učenici 1. A s učiteljicom Sanjom Žigo čitali su prigodnu pjesmu, dopunjavali rečenice, složili sliku kruženja vode u prirodi te izradili crteže na temu "Voda za mir".

Učenici 1. B razreda s učiteljicom Jagodom Vukas sudjelovali su u oluji ideja na temu VODA, pisali eko poruke o zaštiti voda te izrađivali hobotnice reciklirajući role toalet papira.

     

     

Učenici 2. A razreda s učiteljicom Mladenkom Buovac obradili su pjesmu "Potočić", razgovarali o važnosti očuvanja vode te ilustrirali pjesmu. 

Objavila: Danijela Radić


Projektni dan "Otpad nije smeće", 14. ožujka 2024.

     

Projektni dan "Otpad nije smeće!" održan je 14. ožujka 2024.

Svi učenici OŠ Brda (1. - 8. razreda) sudjelovali su u projektnim aktivnostima, a brojni članovi lokalne zajednice uključili su se u akciju prikupljanja EE otpada. 

Ponosni smo što smo zajedničkim snagama zbrinuli oko 100 kg električnog i elektroničkog otpada te očistili 674 GB digitalnog otpada u sklopu Digitalne čistke - Digital Cleanup Day. Na taj način smanjili smo emisiju CO2 za 168 kg godišnje.

Ciljevi Projektnog dana:                                               

  • razvijanje svijesti učenika o važnosti pravilnog odvajanja otpada, recikliranja i prenamjene (prezentacije i kvizovi; predavanje za sedmaše i osmaše u organizaciji volonterske speleološke inicijative "Čisto podzemlje")
  • poticanje učenika, djelatnika škole i članova lokalne zajednice na odgovorno odlaganje otpada (akcija prikupljanja EE otpada)
  • razvijanje svijesti o prenamjeni otpadnih materijala u ukrasne i uporabne predmete (kreativne radionice)
  • smanjenje digitalnog otpada i promicanje održivih online navika (sudjelovanje u Digitalnoj čistki - Digital Cleanup Day)
  • poticanje odgovornosti, ideja, kreativnosti i poduzetništva

Više o svim aktivnostima provedenim u sklopu Projektnog dana pročitajte klikom na Sway prezentaciju.

Idi na taj Sway

 

Naša hvalevrijedna inicijativa u sklopu Projektnog dana "Otpad nije smeće!" podržana je u lokalnim medijima i na društvenim mrežama:

Slobodna Dalmacija - Zelena akcija na Brdima: 'Donesite električni i elektronički otpad! Sve skupljamo, od električnog alata do tonera...'

VIJESTI TV JADRANA 14. 3. 2024. ( od 17:41 do 22:16)

TV JADRAN SPLIT INFO 14.03.2024. (od 3:58 do 8:24)

Gradski kotar Brda: https://www.facebook.com/share/p/b5HtvUKRPTqob5A3/

Članak o našem Projektnom danu objavljen je i na službenim mrežnim stranicama Udruge Lijepa Naša i njihovoj Facebook stranici.

https://www.eko.lijepa-nasa.hr/novosti-pregled/projektni-dan-otpad-nije-smece-u-os-brda

https://www.facebook.com/share/p/fGcXRyryK9vXgzH6/

Školska koordinatorica:

Danijela Radić, prof.

učitelj savjetnik


Projektni dan "Otpad nije smeće", 14. ožujka 2024.

Projektni dan "Otpad nije smeće", 14. ožujka 2024.

Dragi učenici, roditelji i djelatnici Škole,

pozivamo vas da se odazovete akcijama čišćenja digitalnog i EE otpada u sklopu Programa Ekoškole i našeg Projektnog dana "Otpad nije smeće."

Zahvaljujemo na sudjelovanju! 

                                                     Školska koordinatorica:

                                                     Danijela Radić, prof., učitelj savjetnik 

   

Slobodna Dalmacija - Zelena akcija na Brdima: 'Donesite električni i elektronički otpad! Sve skupljamo, od električnog alata do tonera...'


Proljetna sjetva u našem rasadniku , ožujak 2024.

Učenici 5. A razreda pripremili su tzv. kontejnere za proljetnu sjetvu u našem rasadniku, a zatim su učenici razredne nastave započeli sa sjetvom. 

               

   


3. sjednica Ekoodbora, 8. ožujka 2024.

3. sjednica Ekoodbora, 8. ožujka 2024.

Autor: Danijela Radić, 11. 3. 2024. 17:04

Na 3. sjednici Ekoodbora, održanoj 8. ožujka 2024., članovi su potvrdili odluku Učiteljskog vijeća o provedbi Projektnog dana.

Održat će se ukupno 20 radionica na temu "Otpad nije smeće!", organizirat će se akcija prikupljanja EE otpada u suradnji s Gradskim kotarom Brda i tvrtkom Tehnomobil iz Splita te će učenici, roditelji i djelatnici Škole sudjelovati u Digitalnoj čistki u sklopu svjetske akcije Digital Cleanup Day.

Nakon provedene akcije prikupljanja EE otpada, učenici sedmih i osmih razreda prisustvovat će predavanju u atriju Škole na temu "Čisto podzemlje" u organizaciji istoimene volonterske speleološke inicijative. 

Školska koordinatorica također je predstavila članovima Ekoodbora uglazbljenu Eko-himnu.

 


Projekt "Blago našeg Marjana"

Projekt "Blago našeg Marjana"

Autor: Danijela Radić, 11. 3. 2024. 13:43

Dana 5. ožujka 2024. godine učenici 4.a, 4.b i 4.c razreda, u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje Park-šumom, sudjelovali su u projektu Grada Splita „Blago našeg Marjana“. Riječ je o edukativnoj šetnji kroz koju smo saznali brojne zanimljivosti o plućima grada Splita. Šetnja je započela na Prvoj vidilici objašnjenjem zašto je Marjan zaštićeno područje prirode. Doznali smo sve o povijesti brda te dobili informacije o najzastupljenijim biljnim vrstama koje rastu na Marjanu. Priznajemo, nismo znali sve navedene detalje o alepskom boru, čempresu, agavi, indijskoj smokvi i kosteli, ali to je bila i svrha ovog projekta. Predivno sunčano jutro proveli smo na najzdravijem mjestu u gradu i pri tom naučili mnogo toga. 

Učiteljica: Gordana Pulić, dipl. uč.


NATJECANJE MLADIH HRVATSKOG CRVENOG KRIŽA

NATJECANJE MLADIH HRVATSKOG CRVENOG KRIŽA - naši učenici osvojili su 4. mjesto

Autor: Danijela Radić, 11. 3. 2024. 11:33

 

               


Recikliramo i darivamo!

Recikliramo i darivamo!

Autor: Danijela Radić, 12. 3. 2024. 13:00

Učenici 4.b su, na satu INA-e, reciklirali odjevne predmete. Od starih majica napravili su ogrlice koje su poklonili svojim voljenim ženama povodom Međunarodnog dana žena.

Učiteljica: Gordana Pulić, dipl. uč.


"Pjesma stvorova" sv. Franje Asiškog, Vjeronauk

"Pjesma stvorova" sv. Franje Asiškog, Vjeronauk

Autor: Danijela Radić, 11. 3. 2024. 12:03

Učenici 6. razreda su u sklopu Programa Ekoškole obradili pjesmu "Pjesma stvorova" sv. Franje Asiškog te se likovno izrazili.

 
Vjeroučiteljica: Gordana Kelava

Ekološka grupa- istraživanje aditiva u omiljenim slatkišima i pićima

Ekološka grupa- istraživanje aditiva u omiljenim slatkišima i pićima

Autor: Danijela Radić, 28. 2. 2024.

Učenici Ekološke grupe su sa svojom učiteljicom Marijom Skejić proveli istraživanje aditiva u omiljenim slatkišima i pićima.   


Projekt "VolonTERRA - aktivne škole pokreću promjene!", veljača 2024.

Dana 21. veljače 2024. učiteljice Vedrana Šilović i Danijela Radić sudjelovale su na predstavljanju projekta "VolonTERRA -aktivne škole pokreću promjene!" u organizaciji Udruge Sunce i Udruge Permakultura Dalmacija.

Objavila: Danijela Radić


PREDSTAVLJANJE UREĐAJA ZA KOMPOSTIRANJE- UDRUGA SUNCE

Dana 31. siječnja 2024. gospođa Margita Radman iz Udruge Sunce predstavila je članovima Ekoodbora uređaj za kompostiranje GG-02 tvrtke Interzero.

Udruga Sunce posudila je našoj školi uređaj na godinu dana kako bismo unaprijedili aktivnosti kompostiranja u sklopu programa Ekoškole.

 

Školska koordinatorica:

Danijela Radić, prof.

učitelj savjetnik


"Zelena priča"- lutkarski mjuzikl, siječanj 2024.

Naša škola ugostila je Studio Suncokret te su učenici razredne nastave odgledali lutkarski mjuzikl "Zelena priča".

Objavila: Gordana Pulić, koordinatorica za razrednu nastavu


IZRADA EKO-HRANILICA ZA PTICE U NAŠEM VRTU, 15.siječnja 2024.

Objavila: Danijela Radić


BOŽIĆNE AKTIVNOSTI

Priprema proizvoda za Božićnu prodajnu izložbu: sapuni, vrećice sušenih cvjetova lavande, dekorativni štapići od lavande, ukrasi za jelku.

Proizvodi:

1️⃣ Maslinovo ulje napravljeno od maslina iz našeg školskog vrta  🇭🇷

2️⃣ Presadnice benjamina koje su naši učenici sami izradili - reznice sobnog bilja sadili su u rabljene staklenke koje su ukrasili etiketom naše Učeničke zadruge!♻️🪴

3️⃣ Božićna pšenica koju su posadili naši učenici razredne nastave u posudice napravljene od starih tetrapak pakiranja! 🧃
 
4️⃣ Drveni ukrasi za božićne jelke s prigodnim motivima - izrađeni tehnikom pirografije 🔥

Objavile: Zrinka Banić i Vedrana Šilović 

EKOPATROLA U AKCIJI!

Eko patrola (4. b) popisuje stanje okoliša i spremnika za otpad. 

Objavila: Gordana Pulić, dipl. uč., koordinatorica za RN


SADNJA JAGLACA (4. b), prosinac 2023.

Vrijedni učenici 4.b su, uz mentorstvo učiteljice Zrinke Banić, posadili jaglace u školskom dvorištu.

Objavila: Gordana Pulić, dipl. uč.


Vježba evakuacije i spašavanja u slučaju požara, 14. prosinca 2023.

Dana 14. prosinca 2023. održana je vježba evakuacije i spašavanja u slučaju požara. 

                  


POBJEDNICI NATJEČAJA ZA LOGO I EKOHIMNU ŠKOLE

               HIMNA EKOŠKOLE 

            

 
 
 
 
                    EKO-KODEKS 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


2. sjednica Ekoodbora

2.  SJEDNICA  EKOODBORA

Druga sjednica Ekoodbora održana je 13. prosinca 2023. (srijeda) u 12.30 sati u zbornici škole.

Sjednici je nazočilo 48 članova Odbora.

Školska koordinatorica Danijela Radić iznijela je prijedlog programa rada s ciljevima odabrane teme „Otpad“.

Ciljevi su:

  • razvijanje svijesti učenika o važnosti pravilnog odvajanja otpada, recikliranja i prenamjene
  • poticanje učenika, djelatnika škole i članova lokalne zajednice na odgovorno odlaganje otpada
  • razvijanje svijesti o prenamjeni otpadnih materijala u ukrasne i uporabne predmete
  • poticanje odgovornosti, ideja, kreativnosti i poduzetništva.

 

Tijekom prosinca u Školi su provedeni natječaji za izbor loga i himne Ekoškole, a na sjednici su potvrđeni pobjednici izbora. Oba glasovanja provela su se putem Microsoft Forms obrasca. Učenici i djelatnici škole glasali su za logo i himnu za koje su smatrali da najbolje predstavljaju našu školu u programu Međunarodne Ekoškole. Uvjeti za izbor loga bili su: ideja, motiv, originalnost i primjenjivost dizajna u svim medijima i tehnologijama, a uvjeti za izbor himne bili su pjevnost, odražavanje duha Ekoškole te originalnost.

Glasalo je ukupno 169 učenika i djelatnika Škole.

S ukupno 107 glasova (63%) proglašen je pobjednički logo pod brojem 4 autorice Dore Šimundić (7. A) . Čestitke pobjednici!

  

 

 
   

Logo broj 2: 24 glasa (14 %)

Logo broj 5: 9 glasova (5 %).

Ostali glasovi: logo br. 11 - 6 glasova, logo br. 15 - 6 glasova, logo br. 13 – 4 glasa, logo br. 14 – 4 glasa, logo br. 7 - 3 glasa, logo br.3 – 3 glasa, logo br. 8., 9. i 10. po 1 glas.

 

Izbor za Eko-himnu održao se na sjednici Ekoodbora. Na natječaj je predano 6 učeničkih radova. Najviše glasova članova Odbora dobila je himna pod brojem 4 - 50% glasova.  Ostali glasovi: prijedlog br. 1 – 12% glasova, prijedlog br. 2 – 16% glasova, prijedlog br. 3 – 8% glasova, prijedlog br. 5. – 0% glasova, prijedlog br. 6 – 12% glasova.

 

Pobjednička himna:

EKO-HIMNA OŠ BRDA

Baterije skupi, naš sapun kupi

lavandu voli, kao more zrno soli.

Zašto, zato

jer je nastavnik rek'o tako.

 

Slušajte, slušajte ovo su Brda

splitska, splitska ekološka Brda.

Smeće, smeće mi nećemo,

to je vrlo jednostavno rečeno.

 

OŠ Brda škola je eko

Čak je to moj prijatelj rek'o.

Bio, bio to je naša strast

zdrava hrana za naš rast!

 

Možda je ovoj našoj himni kraj,

ali znaj Brda su ekološki raj.

                Autor: Benedikt Prgomet (7. A)

Čestitke pobjedniku!

Također na sjednici je održan izbor Eko-kodeksa glasovanjem članova Ekoodbora putem poveznice na Microsoft Forms obrazac.

S ukupno 75% glasova pobjedu je odnio prijedlog pod brojem 2.

 

    Čuvamo prirodu, složno radimo,

       Zelenu budućnost za Zemlju gradimo!

       Slijedite naš put, zajedno smo jači,

       Brigom o prirodi, sreću ćemo naći!

 

Objavila školska koordinatorica:  Danijela Radić, prof.

                                                učitelj savjetnik


IZRADA MAGNETA - PIROGRAFIJA I VJERONAUČNA GRUPA (INA), prosinac 2023.

Učenici koji pohađaju Pirografiju i Vjeronaučnu grupu su zajedno izrađivali magnete za božićni sajam pod mentorstvom učiteljica Zrinke Banić i Gordane Kelava. 


Večernja sadnja lantani- EKOLOŠKA GRUPA, 7. prosinca 2023.

Hladna noćna avantura Ekološke grupe (INA)sadnja lantani

Učiteljica: Marija Skejić, prof.

              koordinatorica za predmetnu nastavu


ŠKOLSKI MEDNI DAN, 7. prosinca 2023.

UČIMO KAKO NASTAJE MED- ŠKOLSKI MEDNI DAN 

Učenici 1.a (PB) i 1. b ugostili su pčelara koji im je objasnio sve o postupku proizvodnje meda.

Učiteljice: Sanja Žigo, dipl. uč. i Jagoda Vukas, dipl. uč. 


JESENSKA AKCIJA SADNJE

Učiteljica: Vedrana Šilović, prof.


"Usvoji znanja da šteta bude manja" (SROK)

 

Autor: Antonija Medak, 5. 12. 2023.

Na Poljudu, 30. studenoga 2023., učenici petih i šestih razreda naše škole imali su priliku sudjelovati na edukaciji o smanjenju rizika od katastrofa u organizaciji djelatnika Civilne zaštite, policije, vatrogasaca, HCK-a i HGSS-a.

                          

  

  https://slobodnadalmacija.hr/split/splicani-osjetili-potres-ali-u-kontrioliranim-uvjetima-nekima-je-bilo-strasno-a-nekima-zabavno-kao-u-lunaparku-1343523

Naša škola, kao sudionik u projektu „Na putu do smanjenja rizika od katastrofa“ u suradnji s djelatnicima Civilne zaštite, policije, vatrogasaca, HCK-a i HGSS-a, svake godine 13. listopada obilježava Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa.

30. studenog 2023. učenici 5.a, 5.b i 6.a razreda imali su priliku sudjelovati u edukaciji o smanjenju rizika na Poljudu, također u organizaciji djelatnika Civilne zaštite, policije, vatrogasaca, HCK-a i HGSS-a.

Učenici su prvi put mogli doživjeti simulaciju potresa ulazeći u uređaj koji simulira podrhtavanje tla što im se posebno svidjelo. Upoznali su se sa svom opremom i članovima službi te na drukčiji način osvijestili koliko svaki pojedinac može doprinijeti smanjenju rizika od katastrofa.

  

  


Humanitarna akcija "Solidarnost na djelu", 13.11.-22.11.2023.


THINK GREEN (MISLI ZELENO), studeni 2023.

U sklopu nastave Engleskog jezika i Međunarodnog programa Ekoškole učenici 7. A razreda predstavili su letke na temu zaštite okoliša u svojem susjedstvu i gradu.

  

Objavila: Danijela Radić, prof. 

               učitelj savjetnik


INA - Praktične vještine 4. b, studeni 2023.

Učenici 4. b razreda sa svojom učiteljicom Gordanom Pulić iskoristili su papir za izradu origami naušnica za božićni sajam. 


PRIPREME ZADRUGARA ZA BOŽIĆNU PRODAJNU IZLOŽBU

Naši Zadrugari su upakirali sapune za Božićnu prodajnu izložbu. Ovom prilikom su marljive ruke uposlili učenici 5. A i 7. A razreda.

            

               

 

Objavila: Zrinka Banić, prof.

               učitelj mentor


Priprema reznica ruža- Zadrugari, studeni 2023.

Zadrugari pripremaju reznice ruža za proljetnu sadnju i prodaju.

  

Objavila: Zrinka Banić, prof. 

                učitelj mentor


NAGRADNI IZLET U SKLOPU PROJEKTA "SKUPLJAJMO ZAJEDNO STARE BATERIJE"

Tijekom šk. god. 2022. / 2023. naša škola, u suradnji s tvrtkom Friš d.o.o. iz Križevaca, sudjelovala je u ekološkom projektu pod nazivom „Skupljajmo zajedno stare baterije“. Prikupili smo ukupno 442,20 kg baterija

Dana 25. studenog 2023. prvoplasirani 7. a i drugoplasirani 5. b posjetili su izvor rijeke Jadro te sudjelovali u radionici pod nazivom "Upoznaj rijeku" u pratnji učiteljica Danijele Radić, Ane Šuško i Vedrane Šilović. 

                                

Objavila: Vedrana Šilović, prof. 


LIKOVNO-LITERARNI SAT VJERONAUKA NA TEMU EKOLOGIJE, studeni 2023.

U sklopu programa Ekoškole učenici 3. a razreda pisali su i ilustrirali eko poruke na satu Vjeronauka pod vodstvom vjeroučiteljice Nevenke Grbeša. 

     

Učenici 4. b razreda pisali su pjesme na temu ekologije

 

Vjeroučiteljica: Nevenka Grbeša


EKO-EDUKACIJE: ODVAJANJE OTPADA, studeni 2023.

"U organizaciji tvrtke Čistoća Split d.o.o. i OŠ Brda 6. i 7. studenog 2023. godine održane su četiri EKO radionice za 1.b, 2.b, 3.c i 4.c na temu ODVAJANJA I ZBRINJAVANJA OTPADA na kojoj je sudjelovalo preko 50 djece. Radionica se održala u prostorijama OŠ Brda.

Kako odvajati i reciklirati otpad, zašto je to važno i što mi možemo učiniti za ljepši i čišći okoliš, samo su neka od pitanja na koje su mališani tražili i dobili odgovor na spomenutim radionicama.

Cilj projekta je razvijati ekološku svijest i odgovorno ponašanje prema prirodi već od najranije dobi. Djecu su u projektu odnijela kuću vreće za odvajanje plastike, papira i na taj način  itekako utječu na svoje ukućane - što već rezultira većom stopom odvajanja otpada.

Djecu i zaposlenike smo upoznali s novim sustavom odvajanje otpada u gradu Splitu. Učiteljice su na poklon dobile platnenu vrećicu za kupovinu.

Uistinu bi pohvalili trud i rad ravnateljice, učiteljica i cjelokupne osviještenosti na temu odavanja otpada koristeći kante za papir, plastiku, čepove, baterije i zalaganje cijele sredine u OŠ Brda na ovu itekako osjetljivu temu."

Udruga za edukaciju građana-UZEG

Dubrovačka 18, 21 000 Split

Predsjednik udruge: str.spec.ing.sec.Mate Herceg

e-mail: udruga.uzeg@gmail.com

     

    

   


EKOSUSTAVI I BIORAZNOLIKOST

Učenici 6. b razreda, pod mentorstvom učiteljice Marije Skejić, prof., sudjelovali su na likovno-prirodoslovnoj radionici na satu Prirode. 

Tema: " Ekosustavi i bioraznolikost"


Održivi razvoj na nastavi stranih jezika, listopad 2023.

Projekt FLE+DD ( Français Langue Étrangère + développement durable - Francuski kao strani jezik + održivi razvoj) 

THINK VERT, PENSEZ GREEN!

Na jednom posebnom satu Francuskog jezika, održanom u šk. god. 2022./2023., sudjelovali su svi učenici naše škole koji uče francuski jezik sa svojim učiteljicama Zrinkom Banić i Danijelom Radić. Svaki od njih je donio jedan rabljeni predmet, koji može darovati. Najprije su učenici predmet  predstavili na francuskom, a zatim je sreća odlučila tko će biti novi vlasnik toga predmeta. Učenici su se zabavili, učili francuski te udahnuli novi život rabljenim predmetima. Na poveznici saznajte više o provedenom projektu:

Idi na taj Sway

Ove šk. godine na satu Njemačkog jezika učenici 8. A / B razreda s učiteljicom Zrinkom Banić sudjelovali su u razmjeni rabljenih predmeta. Odabrali su jedan manji predmet, sitnicu koju više ne koriste i predstavili je svojim prijateljima u razredu na njemačkom jeziku. Opis predmeta napravili su  prema natuknicama koje su sami izradili. Sadržaj natuknica oblikovali su istražujući letak na francuskom jeziku i tako razvijali senzibilitet za nepoznati strani jezik. Time se potiče plurilingvizam, razvija svijest o vlastitom jeziku, osobnim kompetencijama te njeguje održivi razvoj.

 

Učiteljice Zrinka Banić i Danijela Radić predstavile su projekte kroz primjere dobre prakse plurilingvizma i održivog razvoja u nastavi stranih jezika na Međužupanijskom stručnom skupu profesora francuskog jezika koji se održao 25. - 27. 10. 2023. u Šibeniku. 


BERBA MASLINA 2023. / 2024.

Naši vrijedni Zadrugari sudjelovali su u ovogodišnjoj berbi maslina s učiteljicom Vedranom Šilović, voditeljicom UZ " Mendula". 

 


Dan jabuka, 20. listopada 2023.

Dana 20. listopada učenici 1. a i 1. b nizom aktivnosti obilježili su Svjetski dan jabuka

Učenici 1. a sa svojim učiteljicama razvijali su slastičarske vještine- pripremali su štrudlu od jabuka.

  

    

U 1. b jabuke su bile tema priče koju su pričali po nizu slika te motiv likovnih radova. U matematičkom zadatku trebali su prikazati slikom broj jabuka koji se spominje (brojevna riječ i količina).

   

U sklopu nastave Prirode i društva pogledali su prigodni video Apple Life Cycle (https://www.youtube.com/watch?v=eBzTCbGnlWo) te razgovarali o razvoju ploda jabuke. Na kraju su se zasladili jabukama.

        

Učiteljice: Sanja Žigo, dipl. uč., Mladenka Buovac, dipl. uč. i Jagoda Vukas, dipl. uč. 


Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

 

Autor: Branka DUJILOVIĆ ČAPALIJA, 19. 10. 2023. 17:06

  

  


18. listopada - DAN KRAVATE

 

 

Izrada kravata od recikliranih materijala

I ove godine Dan kravate obilježili smo izradom kravata. Naši učenici, zajedno sa svojim učiteljicama, izrađivali su kravate od recikliranih materijala. Stare papirnate vrećice i neiskorištene salvete postale su modni detalj po kojem Hrvatsku prepoznaje cijeli svijet. 

                

Objavila: Branka Dujilović Čapalija, prof. 

 

 

"SKRIVENA DALMACIJA", DUGOPOLJE, listopad 2023.

Učenici i učiteljice trećih i četvrtih razreda posjetili su Centar za posjetitelje "Skrivena Dalmacija" u Dugopolju. Sudjelovali su u zabavno-poučnim edukacijama i radionicama o prirodnim ljepotama Mosora. 

           

 


Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa, 13. listopada

U Osnovnoj školi Brda 13. listopada obilježen je Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa. Osnovnoškolcima su prezentirane službe koje djeluju unutar sustava Civilne zaštite (112), u cilju upoznavanja s osnovama kriznog ponašanja, a posebno u kontekstu potrebe hitnog odgovora. U programu su sudjelovali Ravnateljstvo Civilne zaštite Split, koje je i organizator ovog obilježavanja, zatim Javna vatrogasna postrojba Grada Splita, Hrvatska gorska služba Split spašavanja te Gradsko društvo Crvenog križa Split.

Inicijativu za obilježavanje Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa dala je Opća skupština Ujedinjenih naroda 1989. godine, a važnost mu je s godinama rasla kako zbog sve većih žrtava i šteta od katastrofa, tako i zbog podizanja svijesti o odgovornosti ljudi za katastrofe.

Više o događaju pročitajte klikom na poveznicu: 

https://www.crvenikriz-split.com/obiljezen-medunarodni-dan-smanjenja-rizika-od-katastrofa-u-o-s-brda-u-splitu/


Prijava u program „Međunarodna Ekoškola“ u školskoj godini 2023./2024.

 

                  

Ove školske godine naša Škola pokrenula je prijavu za ostvarivanje statusa Međunarodne Ekoškole u suradnji s Udrugom „Lijepa Naša“.  

Vođeni sloganom „Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu“, promicali bismo racionalno korištenje energije i vode, poticali odgovorno odlaganje otpada i ozelenjivanje okoliša te u konačnici doprinijeli očuvanju planeta uz podršku lokalne zajednice, udruga i poslovnih subjekata.  

Program se provodi u „7 koraka“:    

1. Osnivanje odbora Ekoškole  

2. Ocjena trenutačnog stanja okoliša 

3. Plan djelovanja (eko patrole, projekti, INA) 

4. Praćenje i ocjenjivanje stanja okoliša 

5. Povezivanje s kurikulumom 

6. Uključivanje medija 

7. Eko kodeks

 

1. KORAK: OSNIVANJE ODBORA EKOŠKOLE  

Prva konstituirajuća sjednica Ekoodbora održana je 12. listopada 2023. u 13:00 u prostorijama OŠ Brda.  Ravnateljica Katarina Zelić otvorila je sjednicu, a program Međunarodne Ekoškole predstavila je školska koordinatorica Danijela Radić.   

Članovi Ekoodbora (ukupno 51 član):  

· Ravnateljica: Katarina Zelić 

· Voditelji programa: Danijela Radić (školski koordinator), Marija Skejić (koordinator za predmetnu nastavu), Gordana Pulić (koordinator za razrednu nastavu) 

· Učitelji predmetne nastave (7): Vedrana Šilović, Zrinka Banić, Branka Dujilović Čapalija, Ivana Akrap Tocigl, Ante Toni Vrdoljak, Dubravka Šarić i Maja Majić 

· Učitelji razredne nastave (2): Jagoda Vukas i Mladenka Buovac 

· Učenici (22): 3. r. (N.P.), 4.r. (N.S.), 5. A (I.Š. i E.M),  5. B (L.P. i D.Š.), 5. C (L.S. i D.P.), 6. A (M.K. i M.P.), 6. B (V.K.B. i J.D.), 7. A (M.F. i L.Š.), 7. B (M.P. i L.P.), 8. A (L.K. i A.P.), 8. B (L.D. i S.M.), 8. C (B.A.A. i D.Š.) 

· Predstavnici stručnog tima (3): Ivana Pavlović (pedagoginja), Vesna Bošković (psihologinja), Antonija Medak (knjižničarka) 

· Predstavnici tehničkog osoblja (3): Goran Buturović (domar), Anica Mrčela (spremačica) i Mira Pavela-Guvo (spremačica) 

·  Predstavnici roditelja (3): Jelena Vulić, Dario Tabak, Slađana Smolčić 

· Predstavnici lokalne zajednice (1): Ivana Runjić, predsjednica Gradskog kotara Brda 

· Predstavnici javnih i drugih poduzeća (4): Parkovi i nasadi d.o.o., JU More i krš, Centar za posjetitelje „Skrivena Dalmacija“, Čistoća d.o.o.   

· Predstavnici udruga koji se bave pitanjima okoliša (2) : Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj SUNCE i Splitski skautski zbor  

Uloga Ekoodbora je osigurati provođenje svih programskih koraka u cijelosti, dugoročno i kontinuirano, omogućiti djeci i učenicima preuzimanje inicijative u brizi za okoliš u kojem žive te povezati Ekoškolu s lokalnom upravom i zajednicom.  

 

Objavu sastavila: Danijela Radić, prof.

 uč. savjetnik 


36. AKCIJA POŠUMLJAVANJA BORANKA

 

U subotu 7. listopada 2023. na lokaciji Zvjezdano selo Mosor, iznad Splita, održana je 36. akcija Boranka, najveća europska volonterska kampanja pošumljavanja požarišta. 

Uz predstavnike organizatora, Saveza izviđača Hrvatske, Hrvatskih šuma i Splitskog skautskog zbora, u akciji Boranke sudjelovalo je ukupno 300 volontera među kojima su bili i naši vrijedni predstavnici. 

Učenici 7. a i 7. b, u pratnji učiteljica Zrinke Banić, Danijele Radić i Vedrane Šilović, sudjelovali su u četverosatnom sijanju žireva hrasta crnike te se pritom dobro zabavili.  

Što o akciji kažu naši učenici, pročitajte klikom na poveznicu:  

https://green.hr/vrijedna-ekipa-posumljavala-pozariste-kod-splita-bilo-mi-je-lijepo-zabavno-i-nije-ovo-nista-tesko/

  

  

Objavu pripremila: Danijela Radić, prof.

učitelj savjetnik


ZELENA ČISTKA

 

Dana 7. listopada 2023. učenici petih i šestih razreda, u pratnji ravnateljice Katarine Zelić, razrednica Maje Majić, Ane Šuško i Nikoline Šamadan te učiteljice Hrvatskoga jezika Ines Tandare, sudjelovali su u 11. Zelenoj čistki u Žrnovnici u organizaciji Udruge Žrvanj.  

Vrijedne ruke 130 volontera očistile su šetnicu uz rijeku Žrnovnicu, dio rijeke, centar Žrnovnice i nekoliko ulica te prikupili pun kamion smeća.  

Sudjelovali su volonteri udruge Žrvanj, DVD Žrnovnica, OŠ Brda, OŠ Šine Kamen, OŠ Žrnovnica, Ekonomske škole Split, HGSS Split, JU More i Krš, Centar za posjetitelje Skrivena Dalmacija, Mjesni odbor Žrnovnica, gradonačelnik Splita Ivica Puljak te gradski vijećnici, Općina Podstrana, Čistoća d.o.o Split & Parkovi i nasadi d.o.o.  

 

      

Objavu pripremila: Danijela Radić, prof. 

učitelj savjetnik


SV. FRANJO - zaštitnik životinja i ekologije (4. listopada)

VJERONAUČNA GRUPA (INA)

Na satu Vjeronaučne grupe učenici su obilježili blagdan svetog Franje Asiškog te Svjetski dan zaštite životinja koji se slavi 4. listopada. Pod mentorstvom vjeroučiteljice Gordane Kelava izradili su prigodni pano povodom blagdana sv. Franje i ususret Danima kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. 


EKOLOŠKA GRUPA (INA)- akcija čišćenja školskog vrta, rujan 2023.

Ekološka grupa ("Odred za čistoću") - voditeljica Marija Skejić, prof. 

U rujanskoj akciji čišćenja školskog vrta prikupljene su dvije vreće smeća. 

  

       


"BORANKA U PRIRODI" edukativna priredba Splitskog skautskog zbora, rujan '23.

Učenici u produženom boravku uživali su u edukativnoj priredbi Splitskog skautskog zbora pod nazivom "Boranka u prirodi". Uz zabavno vodstvo gospodina Edija Perića naučili su vezati čvorove, pripremati opremu za kampiranje, ali i bježati od medvjeda i pjevati uz logorsku vatru. Za kraj su dobili izletnice koje im potvrđuju da su spremni, kao pravi mali izviđači, ići na izlet u prirodu. 

 

    


Obilježavanje Međunarodnog dana osviještenosti o otpadu od hrane, 29. rujna

Povodom Međunarodnog dana osviještenosti o otpadu od hrane koji se obilježava 29. rujna svake godine, Ministarstvo poljoprivrede pripremilo je za učenike prvih razreda slikovnicu "Kako su Dora i Mario spasili hranu" koja na zanimljiv i edukativan način pojašnjava što je to otpad od hrane i kako se treba ponašati da ga smanjimo.
Učenici 1.b , njihovi prijatelji Zdravoljupci i razredni ljubimac Miško pažljivo su slušali učiteljičino čitanje slikovnice te su uz pomoć Dore i Marija naučili što činiti s otpadom od hrane.
Na kraju sata nacrtali su likove iz slikovnice ili događaj koji im se najviše svidio. Postali su pravi mali znalci o hrani koji će svoje znanje sada podijeliti i s članovima obitelji čitajući slikovnicu kod kuće.

             

            

Učiteljica: Jagoda Vukas, dipl. uč. 


Ekološki projekt „Skupljajmo zajedno stare baterije“.

Tijekom šk. god. 2022. / 2023. naša škola, u suradnji s tvrtkom Friš d.o.o. iz Križevaca, sudjelovala je u ekološkom projektu pod nazivom „Skupljajmo zajedno stare baterije“. 

Prikupili smo ukupno 442,20 kg baterijaPrvo mjesto, s ukupno 174,70 kg baterija, osvojio je 6.a razred sa svojom razrednicom, Danijelom Radić. Drugo mjesto, za prikupljenih 102,50 kg, pripalo je 4.b razredu i učiteljici Katiji Stanić, a treće mjesto 4.c razredu pod vodstvom učiteljice Dražane Bekavac.

Svim sudionicima podijeljena su prigodna priznanja, a prvoplasirani i drugoplasirani razredi osvojili su nagradni poludnevni izlet koji će se realizirati u listopadu 2023.

Iskreno zahvaljujemo dragim učenicima, roditeljima i učiteljima na aktivnom  sudjelovanju u projektu.

Ovim putem pozivamo vas da se i ove školske godine uključite u projekt skupljanja starih baterija te da zajedno pridonesemo očuvanju našeg okoliša. 

Voditeljica projekta: Marija Skejić, prof.

  


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Oglasna ploča

         

Raspored školskih sati

šk.sat  UJUTRO
1. 8.00-8.45
2. 8.50-9.35
3. 9.40-10.25
odmor 

10.25-10.40

4. 10.45-11.30
5. 11.35-12.20
6. 12.25-13.10

 

 

 

 

 

 

 

 

šk.sat POSLIJEPODNE
1. 14.00-14.45
2. 14.50-15.35
3. 15.40-16.25
odmor

16.25- 16.40

4. 16.45-17.30
5. 17.35-18.20
6. 18.25-19.10

 

 

 

 

Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Korisni linkovi

CMS za škole logo
Osnovna škola "Brda" Split / Put Brda 2, HR-21000 Split / os-brda-st.skole.hr / ured@os-brda-st.skole.hr
preskoči na navigaciju