preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Brda" Split

 


Međunarodni kviz za poticanje čitanja "Čitaj i sanjari"

    

Ove godine OŠ „Ivan Leko“, Proložac, organizirala je kviz - „Čitaj i sanjari – kviz za poticanje čitanja“, a povodom Dana dječje knjige, 2. travnja. 

Našu Školu predstavljala je ekipa troje učenika iz 4.b razreda: Karmen Kanaet, Maria Omelić i Mladen Radić. Čitali su roman Hrvoja Hitreca Eko Eko,a za kviz su ih pripremale učiteljica G.Pulić i knjižničarka A.Medak. U kvizu je sudjelovalo 29 ekipa,a naši učenici su osvojili 15.mjesto! Nakon kviza održan je književni susret sa Miroslavom Mikulanom preko zoom platforme. Bila je to prilika vidjeti ostale sudionike i upoznati se sa radom poznatog pisca.

 


Međunarodni dan dječje knjige

„Priče su krila koja vam pomažu uzletjeti svakog dana.
Čitanje je sloboda. Čitanje je dah.

Čitanje vam omogućuje da vidite naš svijet na novi način i poziva vas u svjetove koje nikada ne želite napustiti.

Čitanje omogućuje vašem duhu da sanja.

Kažu da su knjige prijatelji za cijeli život i ja se slažem.

Vaš savršeni svemir raste samo kada čitate.

Priče su krila koja vam pomažu uzletjeti svakog dana pa pronađite knjige koje govore vašem duhu, srcu, umu.

Priče su lijek. One liječe. One tješe. One inspiriraju. One podučavaju.

Blagoslovi pripovjedače i čitatelje i slušatelje. Blagoslovi knjige. One su lijek za bolji, svjetliji svijet.“

                                                                                         Mahsi cho


MJESEC HRVATSKE KNJIGE 2023.

         Nacionalni kviz za poticanje čitanja

Nacionalni kviz za poticanje čitanja je natjecanje organizirano s ciljem da se dodatno potakne čitanje kod mladih čitatelja viših razreda osnovne škole. Realizira se putem mreže narodnih i školskih knjižnica u Hrvatskoj. Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2023. nosi naziv Pronađeni u prijevoduUz online izvore informacija mladi čitatelji otkrit će zanimljivosti o tri knjige:

  • Volker Mehnert i Claudia Lieb: Alexander von Humboldt: čežnja za dalekim krajevima (s njemačkoga prevela Lara Hölbling Matković)
  • Stefan Boonen: Nahoče iz Wammerswalda: o jednoj nasukanoj djevojčici, jedanaest sinova, o sto gromova, Matildi, medvjedu, superdozerima, teti Idaliek, Gromovnici, duhovima i jednom selu (s nizozemskog prevela Svetlana Grubić Samaržija)
  • Frances Hodgson Burnett: Tajni vrt (s engleskoga preveo Ivan Ott)


Na završnoj svečanosti Nacionalnog kviza za poticanje čitanja javno se izvlače glavna i utješne nagrade, uz prigodan kulturni program.
Više informacija o kvizu može se pronaći na mrežnim stranicama kviza. 


Mjesec školskih knjižnica

Školska knjižnica: moje sretno mjesto gdje kreativnost i mašta cvjetaju


Noć knjige 2023

I ove godine u našoj školskoj knjižnici obilježit ćemo Noć knjige radionicama u kojima je u središtu pažnje, naravno, knjiga.

Sve informacije o ovoj manifestaciji možete pročitati na službenoj stranici (klik na sliku):

Cijeli tjedan smo intenzivno obilježavali Noć knjige. U školskoj knjižnici mali su čitali velikima,ali i veliki malima, čitala je i knjižničarka, gledali smo animirani film...Kako nam je bilo možete vidjeti na fotografijama.

  

 

             

 


Čitateljsko Valentinovo

"Spoj na slijepo s knjigom"

Dragi učenici!

Dan zaljubljenih je, a u našoj školskoj knjižnici možete imati ‘pravi pravcati’ ljubavni sastanak, i to - s knjigom! Odabrane knjige bit će zapakirane u neprozirne omote tako da ćete zapravo na slijepo posuditi  jedan od ‘ljubavnih paketića’.

Ovom inicijativom ‘Spoj na slijepo s knjigom’ umanjimo predrasude prema knjigama, bilo da je riječ o debljini knjige, izgledu korica, omotu i sl. Najvažniji dio knjige je njezin sadržaj. Neka knjiga iznenadi vas!

Sretno čitateljsko Valentinovo!


 

Dan hrvatskih knjižnica obilježava se 11. studenoga kao jedan od središnjih programa Mjeseca hrvatske knjige koji se ove godine održava pod motom: Misli na sebe – čitaj!
Na to se nadovezuje i ovogodišnji moto Dana hrvatskih knjižnica: Misli na sebe – dođi u knjižnicu!

Dobitnica priznanja „Knjižnica godine“ za 2022. godinu je Gradska knjižnica Marka Marulića iz Splita.

 


Književni susret sa Jelenom Pervan

Nakon dugo vremena u školskoj knjižnici organiziran je književni susret - posjetila nas je Jelena Pervan. Jelena je autorica brojnih priča za djecu: Pjegava Iva, Brbljava Iva, Hrkalo, Doktor Crveni Nos, Hrkalo i Kamilica, Hrkalo i Drijemalo, Čarapica Pričalica, Mrljek i Prljek mućkaju bljakavi napitak...U pričaonici su uživali učenici prvog,drugog i trećeg razreda produženog boravka.

 

 


 

U Mjesecu hrvatske knjige naši učenici su u razdoblju od 12.9.2022. do 25.10.2022. rješavali kviz. Svi učenici koji su točno riješili kviz ušli su u konkurenciju za nagradu. Iz naše škole najviše sreće imala je Ana Veić, učenica 8.c razreda, koja je finalistica naše škole i u konkurenciji je za vrijednu nagradu. Javno izvlačenje nagrade bit će 15.11.2022. u 12h.

 

 

Generacija K-njige: Olja Savičević Ivančević, ambasadorica Mjeseca hrvatske knjige 2022.

   

https://www.mhk.hr/

KVIZ   https://www.mhk.hr/kviz/

 

 


 

VESELI  PRVAŠIĆI

   Svaki odlazak u školsku knjižnicu 1.b razred očekuje s nestrpljenjem, jer nas uvijek srdačno dočeka naša knjižničarka Antonija Medak. Tako je bilo i tog petka kada smo se trebali pobliže upoznati s tematikom časopisa. Naša knjižničarka je strpljivo objasnila pojam časopisa, vrste časopise te razliku časopisa od drugih novina.

   Nakon teorijskog dijela, dala je djeci upute za izradu vlastitog časopisa. Vrijedni prvašići ozbiljno su shvatili zadatak te izradili svoj prvi razredni časopis pod nazivom „Veseli prvašići”. Svaki učenik obogatio  je svojom temom po jednu stranicu časopisa: moda, škola, heroji, prodaja, mozgalice, svemir, životinje, sport...

    Listajući prvo izdanje ovog časopisa, prvašići su pravili plan nastanka novog izdanja „Veseli drugašići”...

1.B  razred