preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Brda" Split

Herzlich willkommen!

Večer stranih jezika 2024.

Dan njemačkog jezika 2024.

 

Učenici 4.-ih razreda izborne nastave njemačkog jezika s učiteljicom Zrinkom Banić predstavili su se pjesmom "Ich bin Schnappi"  na susretu učenika njemačkog jezika naše županije "Tag der deutschen Sprache".

         

 


Die süßen Waffeln

Predložak za igru pamćenja u programu Canva izradila učiteljica Zrinka Banić

Na satu njemačkog jezika učenici 7. A razreda pripremali su ovu omiljenu slasticu.

Nabrajali su sastojke prema predlošku za igru pamćenja koju vidite iznad, navodili točne količine potrebne za popis za kupovinu ( Einkaufszettel) i opisivali postupak. 

Poslije uvježbane teorije vrijeme je bilo isprobati recept i drugim osjetilima. U školskoj kuhinjici brzo je zamirisalo. Svi su se rado osladili.


Die Obstklöße

Učenici njemačkog jezika svih petih razreda učili su imenovati sastojke za tipičan austrijski recept, voćne knedle.

Govorili su namirnice i opisivali postupak pripreme, a naposljetku mijesili, skuhali i kušali jednu inačicu ovog recepta. 

Mahlzeit!


Plurilingvizam i održivi razvoj

 

Na satu njemačkog jezika učenici 8. A/B razreda sudjelovali su u razmjeni rabljenih      predmeta.

  Odabrali su jedan manji predmet, sitnicu koju više ne koriste i predstavili je svojim         prijateljima u razredu na njemačkom jeziku.

  

Opis predmeta napravili su  prema natuknicama koje su sami izradili.

  Sadržaj natuknica oblikovali su istražujući letak na francuskom jeziku i tako razvijali     senzibilitet za nepoznati strani jezik. Time se potice plurilingvizam i razvija svijest o     vlastitom jeziku te osobnim kompetencijama.

 

 


Europski dan jezika 2023. u OŠ BRDA

 

Europski dan jezika obilježava se 26. rujna, još od 2001. godine na inicijativu Vijeća Europe te u suradnji s Europskom komisijom.

Naša škola pridružila se proslavi bogate jezične i kulturne raznolikosti Europe te međukulturalnog razumijevanja s ciljem promicanja višejezičnosti.

Tom prigodom učiteljice stranih jezika, Ines Zlatar, Danijela Radić, Zrinka Banić, Ana Šuško i Jelena Perković, upriličile su izložbu učeničkih radova u auli OŠ Brda te organizirale prvi Brda PUBlic kviz.

Učenici razredne nastave istražili su kako se na stranim jezicima glasaju životinje i naučili su pozdrave na raznim jezicima. Ako vas zanima kako izjaviti ljubav na nekom od europskih jezika, možete saznati posjetom izložbi.

Vrhunac proslave Europskog dana jezika bio je Brda PUBlic kviz koji je održan 26. rujna s početkom u 18:30.

Sudjelovalo je ukupno 15 ekipa tj. 60 učenika 5. - 8. razreda. Pridružile su im se također dvije ekipe djelatnika škole.

U pravom natjecateljskom duhu sudionici su pokazali zavidno poznavanje raznolikih tema kao što su europski jezici, glazba, zastave, sport, povijest i geografija.

U pauzi između 1. i 2. dijela kviza zabavila nas je učenica Emili Mikulić (5. A) koja je otpjevala pjesmu „Liebe ist...“ (Namika & Zaz) na njemačkom i francuskom jeziku.

Aulom naše škole orile su se pjesme i uzvici radosti zbog postignutih bodova, a najbolje ekipe osvojile su prigodne darove. 

 

KONAČNI REZULTATI BRDA PUBlic KVIZA:

EUROPSKI DAN JEZIKA  (26. RUJNA 2023. )

IME EKIPE

 (RAZRED) I PLASMAN

BODOVI /90

ČLANOVI

(UČENICI)

1. BOTARE (7. A)

72

Toni Šetka, Benedikt Prgomet,

Stipe Milanović Trapo, Ante Božić

2.  PAŠKA ČIPKA (8. B)

71

Lara Dunkić, Marita Grubišić,

Sanja Granić, Jure Miletić

3. DŽIGERICA (8.C)

67

David Beroš, Toni Lušina,

Vito Čizmić, Bono Muslim

Kako je izgleda proslava, pogledajte u fotogaleriji. 

Objavila: Danijela Radić, prof., učitelj savjetnik

           

      

 

Dodatak

(objavila Zrinka Banić, prof. mentor)

Provjerite svoje znanje i saznajte našto novo.

Na poveznici u nastavku nađite prvi i drugi dio našeg kviza.

Zabavite se rješavajući prvi BRDA PUBlic kviz.

 


Inovativna nastava

Obstklöße kommen aus Österreich

Voćne knedle dolaze iz Austrije

   R E Z E P T

 

Učenici na satu govore sastojke recepta i čitaju upute i pripremaju tipičan austrijski recept. 


Večer stranih jezika 2023.

Godinu 2023. EU proglasila je Europskom godinom vještina. Stoga smo 9. svibnja, Dan Europe, dan europskog mira i jedinstva, u OŠ Brda, posvetili upravo vještinama i to komunikacijskim.

Učenici i učiteljice engleskog, francuskog i njemačkog jezika pripremili su raznolike točke u kojima su učenici pokazali svoje znanje stranih jezika. Pjevalo se na 3 jezika, pripovijedalo koristeći "kamishibai" , japanski način pričanja priča. Učenici su predstavljali simbole Belgije u igrokazu na francuskom jeziku.

Osim ljubavi prema jezicima, naši učenici njeguju i ljubav prema glazbi. Plesali su uz pjesme francuskih i belgijskih pjevačica. Naša instrumentalna grupa izvela je "Odu radosti" na početku Večeri.

Pripremili smo i izložbu učeničkih radova povodom obilježavanja 80 godina od prvog izdanja "Malog Princa". Učenici su oslikali i napisali najljepše citate na nekoliko europskih jezika. Čitali smo ih na nastavi, a neke i na priredbi.

Finalisti razrednih natjecanja 8.r. natjecali su se na školskom Spelling Bee prvenstvu.

Europska višejezičnost na djelu.

Više o tome pogledajte klikom na Sway prezentaciju.

Objavila: Danijela Radić, prof., uč. savjetnik

 

Go to this Sway

Trogir auf Deutsch

Učenici 7. A i 7. B razreda posjetili su Trogir. Tamo su, u prekrasnom ambijentu grada označenog UNESCO-ovim znakom, govorili o njegovim spomenicima kao da su turistički vodiči - na njemačkom jeziku. Pogledajte nekoliko fotografija u priloženoj prezentaciji. 

Priloženi dokumenti:
Trogir auf Deutsch.pptx


Dan njemačkoga jezika 30. 3. 2023. / Tag der deutschen Sprache

U četvrtak, 30. ožujka 2023. u 18:30 u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu održana je priredba 

Dan njemačkoga jezika

Susreli su se učenici i profesori njemačkog jezika osnovnih i srednjih škola naše županije. Oni su se kroz ovu manifestaciju predstavili pjesmom, igrokazima i recitacijama.


Na priredbi su, osim učenika naše škole, sudjelovali učenici OŠ Split 3, OŠ Trilj (PŠ Grab / PŠ Vedrine), OŠ Kamešnica - Otok , OŠ Visoka, OŠ Stjepana Ivičevića - Makarska, OŠ Kamen - Šine, dok su učenici II. Gimnazije  vodili priredbu.

Našu školu su predstavili učenici 4. c razreda koje je pripremila i vodila učiteljica Zrinka Banić, prof. mentor

Tema je bila In einem kleinen Apfel (U jednoj maloj jabuci). Što je to čarobno unutar svake jabuke, što spava i sanja o suncu? Priču o sjemenkama i kako se one na koncu pretvore u stablo jabuke učenici su pokazali koristeći kamishibai. To je japansko tzv. papirnato kazalište, način pričanja priča. Učenici su govorili tekst priče koji su sami napisali na satima njemačkog jezika,a priču prate slike koje su također sami nacrtali. Uz to su i glumili i pjevali prikladnu pjesmu. 

Nastupili su Katarina Relja, Duje Pardovicki, Leoni Svalina, Marijeta Babić, Tea Španjić i Viktor Drlje.