preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Brda" Split

Večer stranih jezika 2023.

Godinu 2023. EU proglasila je Europskom godinom vještina. Stoga smo 9. svibnja, Dan Europe, dan europskog mira i jedinstva, u OŠ Brda, posvetili upravo vještinama i to komunikacijskim.

Učenici i učiteljice engleskog, francuskog i njemačkog jezika pripremili su raznolike točke u kojima su učenici pokazali svoje znanje stranih jezika. Pjevalo se na 3 jezika, pripovijedalo koristeći "kamishibai" , japanski način pričanja priča. Učenici su predstavljali simbole Belgije u igrokazu na francuskom jeziku.

Osim ljubavi prema jezicima, naši učenici njeguju i ljubav prema glazbi. Plesali su uz pjesme francuskih i belgijskih pjevačica. Naša instrumentalna grupa izvela je "Odu radosti" na početku Večeri.

Pripremili smo i izložbu učeničkih radova povodom obilježavanja 80 godina od prvog izdanja "Malog Princa". Učenici su oslikali i napisali najljepše citate na nekoliko europskih jezika. Čitali smo ih na nastavi, a neke i na priredbi.

Finalisti razrednih natjecanja 8.r. natjecali su se na školskom Spelling Bee prvenstvu.

Europska višejezičnost na djelu.

Više o tome pogledajte klikom na Sway prezentaciju.

Objavila: Danijela Radić, prof., uč. savjetnik

Go to this Sway

 

Dana 5. svibnja u našoj školi održana je Večer stranih jezika. Klikom na Sway, pogledajte priredbu koju su za vas pripremili učenici i učiteljice stranih jezika.   

Idi na taj Sway

 

 


 

Večer stranih jezika 2019.
Večer stranih jezika, 27.ožujka 2019.

 

 Večer stranih jezika

         Učenicima naše škole pružena je mogućnost učenja čak triju stranih jezika, zbog čega smo veoma sretni. Uz obvezni engleski  jezik, kao izborni predmet također možemo učiti njemački i francuski. U čast ljepote i posebnosti svih triju jezika, 27. ožujka 2019. godine u atriju naše škole obilježili smo Večer stranih jezika. Učenici su uz nesebičnu podršku svojih učitelja pripremili predstavu i  potrudili se kako bi gledateljima dočarali raskoš stranih jezika.
         Nakon uvodne najave probili su led učenici petih i šestih razreda koji uče francuski jezik sa svojim nastavnicama Danijelom Radić i Zrinkom Banić. Uz naporan rad i mnogo entuzijazma usavršili su predstavu Asteriks i Obeliks u zemlji čudesa te nas na desetak čarobnih minuta odveli u Galiju kako bi nam ispričali priču o Asteriksu i Obeliksu u novim pustolovinama i o njihovoj želji da sudjeluju na Olimpijskim igrama u Ateni.
         U drugoj točki učenici 1.b razreda s učiteljicom Ines Zlatar otpjevali su tradicionalnu englesku uspavanku iz 18. stoljeća Ba ba Black Sheep. Ovu smo pjesmicu svi učili u djetinjstvu, a zahvaljujući našim vrijednim prvašićima uživali smo prisjećajući je se u njihovoj simpatičnoj izvedbi.
       U sljedećoj točki upoznali smo učenike četvrtih razreda u uprizorenju poznate i poučne basne slavnog francuskog pisca La Fontaina (La Fontena). Uz pomoć nastavnice Zrinke Banić uspješno su prikazali radnju basne Gavran i lisica ili na francuskom Le corbeau et le renard. Iako oni koji ne uče francuski, nisu razumjeli sve detalje, ipak su mogli pratiti radnju jer su učenici uspješno odglumili uz vješto izrađene kostime i rekvizite.
      Četvrtu točku priredili su učenici 2.b razreda kako bi nam pokazali da redovita tjelovježba čini dobro našem tijelu, a i duhu. Oni su sa svojom nastavnicom Anom Šuško, otpjevali i otplesali Head and Shoulders, Knees and Toes. Mnogi su gledatelji s njima zapjevali i zaplesali vraćajući se u djetinjstvo putem pjesme i plesa poznatih im još od malih nogu.
      Nakon predstava na engleskom i francuskom jeziku stiglo je vrijeme i za njemačku pjesmu o godišnjim dobima. Učenici šestih razreda s nastavnicom Anom Šuško otpjevali su i odglumili pjesmu Es War Eine Mutter. Uz pomoć rekvizita izložili su plodove zemlje tipične za svako godišnje doba.

       Šesta točka vrlo uvjerljivo nam je dočarala kako nasilje nikada nije rješenje te da nikome ne donosi ništa dobro. Nažalost, vršnjačko nasilje tj. bullying problem je u školama diljem svijeta. Jedna od tih škola mjesto je radnje ove predstave koju su pripremili učenici 6.a razreda sa svojom razrednicom, nastavnicom Danijelom Radić, naziva koji nosi jasnu poruku Stop Bulliyng. Učenici su odglumili situaciju vršnjačkog nasilja u kojoj su postigli happy end  tako što je žrtva vršnjačkog nasilja zatražila pomoć učitelja i ravnatelja. „Sretan kraj“ proslavili su plesnim koracima na taktove svevremenskog hita I will survive.
       U zadnjoj točki su učenici petih razreda učiteljice Zrinke Banić pjevali su i plesali na pjesmu francuske pjevačice Indile. Sama pjesma Derniere danse bila je pravi šećer za kraj ove priredbe.

        I za kraj možemo zaključiti da je poznavanje stranih jezika bogatstvo koje vam nitko ne može oduzeti te da je njihovo učenje pravo zadovoljstvo. Kada se jednoga dana budemo znali pravilno i tečno izražavati na nekom stranom jeziku, bit ćemo ponosni na sebe. Kada uspijemo lakše pronaći dobar posao zbog poznavanja stranih jezika, neće nam biti žao truda uloženog u učenje ponekad dosadnih gramatičkih pravila. Kada pri posjeti stranih zemalja budemo u mogućnosti sporazumjeti se na jeziku te države, naši domaćini bit će oduševljeni i uzvratit će nam gostoljubivošću.

        Naravno, uz svo poštivanje i ljubav prema stranim jezicima, nikada ne smijemo zaboraviti naš materinski jezik uz kojeg odrastamo, kojeg učimo i slušamo od prvoga dana naših života - hrvatski jezik.

                                                                                                 Lucia Grubišić, 6.A


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Oglasna ploča

         

Raspored školskih sati

šk.sat  UJUTRO
1. 8.00-8.45
2. 8.50-9.35
3. 9.40-10.25
odmor 

10.25-10.40

4. 10.45-11.30
5. 11.35-12.20
6. 12.25-13.10

 

 

 

 

 

 

 

 

šk.sat POSLIJEPODNE
1. 14.00-14.45
2. 14.50-15.35
3. 15.40-16.25
odmor

16.25- 16.40

4. 16.45-17.30
5. 17.35-18.20
6. 18.25-19.10

 

 

 

 

Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Korisni linkovi

CMS za škole logo
Osnovna škola "Brda" Split / Put Brda 2, HR-21000 Split / os-brda-st.skole.hr / ured@os-brda-st.skole.hr
preskoči na navigaciju